Thema: Emotieregulatie bij angst- en depressieklachten
Onderwerpen: emotieregulatietraining, CGT, mindfulness, zelfbeeld, EFT
- Start: week 12 2021
- Looptijd: 12 weken, m.u.v. schoolvakanties
- Dagen: dinsdagochtend en vrijdagochtend
- Leeftijdscategorie: ± 14 t/m 17,5 jaar
- Aantal deelnemers: 5-10
- Locatie: Reedijk
De emotieregulatiegroep is geschikt voor jongeren die om willen leren gaan met hun angstige en depressieve gevoelens. Omdat de groep zal bestaan uit meerdere jongeren met allemaal hun eigen persoonlijkheid, moeilijkheden en visie, zullen zij tijdens de groepsbehandeling een bepaalde invloed op elkaar uitoefenen, wat zal leiden tot een actief en leerzaam proces voor alle deelnemers. Zo kunnen zij ondanks de verschillen die er zijn, toch veel van elkaar leren of elkaar ondersteunen. Natuurlijk zal tijdens de bijeenkomsten ook afwisselend aandacht zijn voor de afzonderlijke deelnemers. De ene keer zal de één meer aan bod komen, de andere keer de ander.
Hieronder volgt een beknopte uitleg van de verschillende methodes die binnen de groepsbehandeling ‘Emotieregulatie’ zullen worden toegepast:
Opzet groepstraining
Allereerst zal er tijdens de groepsbehandeling gebruik worden gemaakt van cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT zal de jongeren helpen te ontdekken welke gedachten en gevoelens zij hebben, welk verband er bestaat tussen wat ze denken, voelen en doen, welke andere manieren van denken er zijn, hoe ze moeilijke gevoelens onder controle kunnen houden, en hoe ze hun problemen onder ogen kunnen zien en kunnen overwinnen.
Aansluitend op CGT, wordt er ook gebruik gemaakt van emotieregulatietraining. Hierbij worden de basiscompetenties van emotieregulatie stap voor stap aangeleerd en na elkaar ingezet bij moeilijke gevoelens. De jongeren zullen leren hoe zij met moeilijke gevoelens om kunnen gaan en deze los kunnen laten.
Daarnaast zal er aandacht zijn voor zelfbeeldtraining, waarbij de jongeren een steviger en positiever zelfbeeld ontwikkelen. Tijdens de zelfbeeldtraining leren de jongeren zich te concentreren op hun positieve kanten en waardevolle eigenschappen. De positieve meningen over henzelf gaan als het ware de strijd aan met hun negatieve gedachten. De jongeren gaan leren om hun positieve ervaringen weer meer vooraan in het geheugen te krijgen, zodat de positieve zelfwaardering weer op de voorgrond komt en er uiteindelijk een meer realistisch zelfbeeld ontstaat.
Elke week is er een trainingsmoment voor mindfulness. Mindfulness helpt om meer bewust te zijn van wat er allemaal in de omgeving gebeurt, maar vooral ook van wat er allemaal bij de jongeren van binnen gebeurt. Dus wat denk, voel en doe ik allemaal? Mindfulness kan de jongeren helpen als zij bijvoorbeeld veel piekeren of vervelende gevoelens of gedachten hebben. Ook oefenen de jongeren met mindfulness om vriendelijk tegen zichzelf te zijn, niet te oordelen en zichzelf te accepteren.
Als laatst zal er gekeken worden naar de persoonlijke normen en waarden en de eigenschappen van de jongeren. Ze gaan hierbij dieper in op wie zij zijn, hoe dit effect heeft op hun interacties en omgeving, en wat zij belangrijk vinden in het leven. Door zichzelf beter te leren kennen, worden de jongeren meer bewust van zowel hun kwaliteiten als hun valkuilen.
Bronnen:
- Braet, C. & Berking, M. (2019). Emotieregulatietraining bij kinderen en adolescenten (1e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
- Kuin, M. (2014). Zelfbeeldtraining voor kinderen en jongeren: Competitive memory training (COMET) (1e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
- Stallard, P. (2016). Behandelwijzer Denk goed – voel je goed: Cognitieve gedragstherapie voor kinderen en jongeren (1e druk). Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
- Stichting EFT (z.d.). Emotional Freedom Techniques. Geraadpleegd op 04-12-2020, van https://stichting-eft.nl/
Afbeelding: Inside Out (2015)